Díjeső a Mozinet filmeknek

Az egyaránt Oscar-jelölt Egy zuhanás anatómiája és az Előző életek is fontos díjakat nyert az elmúlt héten. Mindkét alkotás még látható a hazai mozikban.

A francia Oscar-díjnak számító César-díj kiosztóján szabályosan tarolt az Egy zuhanás anatómiája című, korábban Cannes-ban Arany Pálmával kitüntetett film. A Justine Triet rendezésében készült lélektani krimit hat kategóriában díjazta a francia filmakadémia: elnyerte a legjobb film, legjobb rendező, legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb női főszereplő (Sandra Hüller), legjobb vágás és legjobb férfi mellékszereplő (Swann Arlaud) díját. Ráadásul a hétvégén az amerikai Independent Spirit Awards-on is elismerték, itt a legjobb nemzetközi film díját kapta.

Az alkotásban Sandra (Sandra Hüller) idillinek látszó élete kártyavárként omlik össze. A sikeres német írónő francia férjével és látássérült gyerekükkel élnek a francia Alpok egyik kis falujában. A férfi váratlan halála után nem egyértelmű, hogy baleset, öngyilkosság vagy gyilkosság történt. Sandra ezért a rendkívül megterhelő nyomozás és tárgyalás középpontjába kerül.

Előzetes:

A film adatlapja itt érhető el.

A tavalyi év legnagyobb kritikus- és közönségkedvenc romantikus filmje, az Előző életek eközben az Independent Spirit Awards legfontosabb díjait nyerte el: a szívszorító történet az életre szóló döntésekről, kihagyott lehetőségekről és az igaz szerelemről lett a legjobb film és legjobb rendezés elismertje.

A történet főszereplői, Nora és Hae-sung gyerekkorukban a legjobb barátok voltak, de a kislány elköltözése szétválasztotta őket egymástól. Húsz évvel később online újra egymásra találnak, azonban felnőttként már egészen máshol tartanak az életükben. A lány sikeres írónő New Yorkban, komoly párkapcsolatban él, a fiú viszont csak sodródik Szöulban. Az interneten keresztül újra elkezdenek kötődni egymáshoz, a gyerekkori bajtársak között igaz és mély felnőtt barátság alakul ki. Hae-sung New York-i látogatása azonban mindkettejükben váratlan érzelmi lavinát indít el, és rákényszeríti őket, hogy végre szembenézzenek a valódi érzéseikkel.

Előzetes:

A film adatlapja itt érhető el.

Az Egy zuhanás anatómiája öt (legjobb film, legjobb rendező, legjobb női főszereplő (Sandra Hüller), legjobb eredeti forgatókönyv és legjobb vágás), az Előző életek pedig két (legjobb film, legjobb forgatókönyv) kategóriában esélyes az Oscar-díjra.